Ortodonti; çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerinin teşhis, tedavi ve dişlerin doğru bir şekilde kapanmasını sağlayan diş hekimliği dalıdır. Bu alanda uzmanlaşmış diş hekimleri, diş ve çene anomalilerini teşhis eder ve tedavi eder.

Ortodontik tedavi genellikle çapraşık dişleri düzeltmek, bozuk çene yapısını iyileştirmek ve düzgün bir ısırık elde etmek için kullanılır. Bu tedavi çoğunlukla çocuklar ve gençler için uygulansa da, yetişkinler için de iyi bir

seçenektir.

Ortodontik Problemler Neden Oluşur?

Çene bozuklukları; alt çenenin önde ya da geride olması genellikle genetiktir. Bu durumda hastanın yaşına göre tedavi yöntemi belirlenir. Eğer hasta ergenlik döneminde ise ve üst veya alt çenesini ilgilendiren sorunu var ise ortodontik yöntemlerle tedavi edilebilir. Hasta yetişkin ise şiddetli iskeletsel bozukluklar ortodonti-cerrahi işbirliği ile tedavi edilir.

Fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak da; ağız solunumu gibi çene uyumsuzlukları oluşabilir. Ağız solunumu yapan bir hastada üst çene genellikle dar kaldığı için V formundadır. Uzun süre yalancı emzik ya da biberon kullanma, parmak emme, tırnak yeme, vb. gibi alışkanlıklar da ortodontik bozukluklara sebep olabilir.

Ortodontide Erken Teşhis ve Erken Tedavinin Önemi

Ortodontik bozukluklar olabildiğince erken tedavi edilmelidir. Böylece, basit bir aparey kullanımı ile kötü yönde etkilenecek olan iskeletsel bozukluğun önüne geçilmiş olur. Alışkanlıklar erken yaşta farkına varılırsa, bir takım alışkanlık kırıcı apareyler ile engellenebilir.

Üst çenedeki iskeletsel darlık ortodontik apareyler yardımıyla tedavi edilebilir. Bazen birey çene kemiği boyutlarını ebeveynlerden birinden, diş boyutlarını diğerinden alır. Eğer çene büyük, diş küçükse dişler aralıklı olur veya bu durumun tersi görülür. Dilin normalden büyük olması, ağızda çekilmiş diş boşluklarının olması da dişlerin aralanmasına sebep olur.

Çene kemiği küçük, dişler büyükse dişler çeneye sığamaz ve çapraşıklık oluşur. Çapraşık dişlerin bir diğer sebebi de erken veya geç süt dişi kayıplarıdır. Her süt dişinin bir düşme zamanı vardır. Örneğin, 10 yaşında düşmesi gereken bir süt dişi 8 yaşında düşerse ağızda bulunan diğer dişler bu boşluğa doğru kayarlar ve oradan çıkması gereken diş kendine yer bulamaz. Bu durumda bu diş, diş kavsinin dış veya iç tarafında sürmeye başlar ya da bazı durumlarda gömük kalır.

Ortodontik Problemler Nasıl Tedavi Edilir?

Ortodonti tedavisi genellikle takma apareyler-braketler, tel veya plaklar gibi düzeltici cihazlar kullanılarak yapılır. Bu cihazlar, dişlerin hareketini sağlamak ve istenilen hizalamayı elde etmek için baskı uygular. Tedavi süreci genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir, çünkü her hasta farklıdır ve tedavi ihtiyaçlarına bağlı olarak değişir.

Ortodonti, estetik açıdan daha güzel bir gülüş elde etmenin yanı sıra çiğneme, konuşma ve çene sağlığı gibi işlevsel konuları da ele alır. Tedavi sonunda, doğru hizalanmış dişler ve düzgün bir çene ilişkisi sağlanarak, ağız sağlığı ve genel yaşam kalitesi artırılır.

Ortodontik Tedavi Yöntem ve Uygulamaları

Braketler – Takma Apareyler

Metal veya seramik braketler, dişlerin yüzeyine yapıştırılan küçük tutuculardır. Tel ve elastik bantlarla birlikte kullanılarak dişleri düzeltmek ve hizalamak için baskı uygularlar. Braketler, geleneksel metal braketlerden daha estetik bir görünüm sağlayan şeffaf seramik malzemelerden yapılmış olabilir.

Tel Tedavisi

Braketlere bağlı olan tel, dişler arasında düzenli olarak yer değiştirilerek dişlerin hareket etmesini sağlar. Bu tedavi yöntemi, hizalama ve düzeltme sürecinde anahtar bir rol oynar.

Şeffaf Plaklar

Şeffaf plak tedavisi, özel olarak hazırlanmış, çıkarılabilir ve şeffaf plaklar kullanarak dişleri düzeltmeyi hedefler.

Plaklar, dişlerin üzerine yerleştirilir ve belirli süreler boyunca takılır. Tedavi ilerledikçe, yeni plaklar kullanılarak dişlerin hareketi sağlanır.

Fonksiyonel Apareyler

Bu apareyler, çene ilişkilerini düzeltmek ve alt ve üst çeneler arasındaki uyumu sağlamak için kullanılır. Genellikle çene gelişimi hala devam eden çocuklarda kullanılırlar.

Yüz Maskeleri

Yüz maskeleri, alt çeneyi ve dişlerin gelişimini etkileyen geriye doğru çekilmiş üst çenenin tedavisinde kullanılır. Maskeler, baş ve yüz bölgesine sabitlenir ve belirli bir yönde baskı uygulayarak çenenin büyümesini teşvik eder.

Ortodontik tedavi yöntemi, hastanın diş ve çene yapısına, hedeflenen sonuca ve kişisel tercihlere bağlı olarak belirlenir. Ortodontist, uygun tedavi yöntemini teşhis ve değerlendirme aşamasında belirler. Tedavi süresi ve başarı oranı, tedavinin karmaşıklığına, bireysel yanıtlara ve hastanın uyumuna bağlı olarak değişebilir.

Diş Hekimi Begüm Arabacı ve uzman ekibi olarak İstanbul Kadıköy Suadiye’de bulunan kliniğimizde size en uygun tedavi ve uygulamaları belirliyor, ağız ve diş sağlığınızı ön planda tutarak sizlere en iyi sonucu kazandırmayı hedefliyoruz.

RANDEVU OLUŞTURUN

Online randevu sistemimizi kullanarak, sizler için en uygun tarih ve saatte doktorunuz ile görüşmek için randevu alabilirsiniz.